
                                                                                     

 
 
 

2019 COMMERCIALS CONTRACTS 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
I. GENERAL CONTRACT QUESTIONS 

1) Q: Now that the 80%/20% and 90%/10% split was removed for pension and 
health (“P&H”), is the $1 million cap combined? 

A: The change to the 2019 Contract is specific to B-roll produced in connection with 
a commercial.  In that case, a 90/10 or 80/20 split of the contribution between the SAG-
Producers Pension Plan and AFTRA Retirement Fund is not necessary.  However, you will 
still divide the contribution for contracts that have a right to TV and audio.  The total P&H 
contribution in a contract year is capped at $190,000 (or $185,000 for JPC authorizers).   

 

2) Q: Can the performer direct the Producer to donate 100% of compensation to a 
charity? 

A:  A performer cannot agree to less than scale.  The exception is for celebrities in 
PSAs.  If a celebrity has instructed a producer to make a donation to a charity in lieu of any 
compensation, please contact the JPC to determine what the appropriate P&H contribution 
might be. 

 

3) Q: If a commercial is produced by a JPC authorizer agency for a non-signatory 
advertiser, what happens if the commercial is then transferred to a non-authorizer 
when residuals are due?  Does the P&H rate for residuals remain at the established 
18.5% rate or does it now change to 19%?  

A: In the event of a transfer to a non-authorizer agency, the P&H rate would be 19% 
through the maximum period of use (“MPU”).   
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4) Q: Are scale performers due a Category 2 session fee under the Corporate / 
Educational Non-Broadcast (“Co-Ed”) collective bargaining agreement for behind-
the-scenes footage? 

A: Yes.  Scale performers should still be engaged under the Co-Ed CBA for behind-
the-scenes/B-roll footage.  The only change to the treatment of behind-the-scenes/B-roll in 
the Commercials Contracts relates to the allocation guidelines for multi-service 
agreements.   

 

5) Q: Now that Over-the-Top (OTT) is covered under Internet-related payment 
provisions, does this include video on demand (VOD)? 

A: OTT does not include VOD unless the VOD is on the OTT platform.  If the VOD 
is through a regular cable provider, the VOD payment depends on the media buy and what 
exactly was purchased (e.g., cable or network), not just the delivery method. 

 

6) Q: Does the clarification regarding OTT as Internet apply only to the 2019 
Contract? 

A: No.  You may apply Internet rates for spots airing on OTT that were produced under the 
2016 Contract for use cycles starting after April 1, 2019. 

 

7) Q: How does the hardship waiver for JPC authorizers work? 

A: This waiver is intended to allow you to produce a commercial under more favorable 
terms than those set forth in the CBA.  Similar to the creative waiver under Section 8.D, 
there is no form or specific paperwork.  Neither is there a specific definition of hardship.  
The goal was to give authorizers more flexibility to compete.  In terms of process, an 
authorizer should work with the JPC to define the particular hardship and to request the 
waiver from the union.  Of course, if the Union thinks that a particular authorizer is abusing 
the process, it will simply deny the waiver.  This should be a waiver of last resort. 

 

8) Q: Under the 2019 CBA, when should a renegotiation notice be sent to the 
performer or performer’s representative? 

A: Not more than 120 days and not less than 60 days prior to the expiration of the 
MPU. 
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9) Q: If a commercial was produced prior to 4/1/19 under the traditional contract 
but expires after 4/1/19, is the performer or their agent still responsible for sending 
the renegotiation letter under Section 30?  

A: Yes.  The changes to Section 30 apply only to commercials produced after April 1, 
2019.   

 

10) Q: Is the Low Budget Digital Waiver still available? 

A: There were no changes to the Low Budget Digital Waiver during the 2019 
negotiations.  The waiver remains available. 

 

11) Q: To what does the new 4-year statute of limitations apply? 

A: It relates to any claim not related to session.  There is a six-month statute of 
limitations for session-related claims. 

 

12) Q: To what does the 6% wage increase apply? 

A: All wages, wardrobe, reuse, costs, etc. under the CBA. 

 

13) Q: With respect to use on social media and YouTube after expiration of the MPU, 
do the new changes in Section 17 apply to commercials produced prior to 4/1/19?  

A: Yes, this language is effective 4/1/19 and will apply to commercials produced prior 
to such date. 

 

14) Q: For use on YouTube beyond the authorized use period, is the maximum 
liability fixed at double scale for 2 years of unauthorized use? 

A:     Provided the use on YouTube was properly paid under the CBA in the first place, 
the liability for use on YouTube beyond the MPU is capped at double scale (i.e., whatever 
scale you were paying the performer in the prior use period) for up to two years 
of unauthorized use.  Note that performers are only able to bargain for more than the 
minimum term at the time of booking, not at the time the unauthorized use is discovered. 
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15) Q: How was Internet and New Media collapsed?  

A: Internet and New Media were collapsed for the Upfront Digital package.  Similarly, 
there is no distinction between Internet and New Media in the Low Budget Digital Waiver 
and the Experimental Social Media and YouTube Waiver. 

 

II. QUESTIONS REGARDING THE UPFRONT PACKAGES 

16) Q: If a commercial was originally produced under the traditional contract (either 
prior to 4/1/19 or after), can you negotiate with the performer to renew the spot under 
one of the Upfront packages (i.e., Upfront Plus, Upfront Digital, or Upfront Flex) after 
the expiration of the MPU?  

A: Yes. 

 

17) Q: What happens if I produce under one of the Upfront packages and decide not 
to use the spot after paying the principals their upfront use fee (i.e., after the 60-day 
period to downgrade/outgrade expires)?   

A: You may not recoup the funds paid to the performer if you later decide not to use 
the spot outside the 60-day window to downgrade or outgrade. 

 

18) Q: When producing under an Upfront package and (i) the spot was not used, and 
(ii) the use payment was not made in the 60-day window, can you reinstate the spot if 
you decide to use it? 

A: With the performer’s consent, you may reinstate the spot but you cannot switch 
from the Alternate Compensation Structure (“ACS”) to the traditional contract (i.e., the 
spot stays under the previously contracted Upfront package).  The MPU will run from the 
date of reinstatement. 

 

19) Q: Is there any exclusivity under the Upfront Digital package? 

A: There is no automatic exclusivity, but you may purchase it with the principal 
performer’s consent, and the payment of four session payments. 
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20) Q: What if I produce a spot under the Upfront Digital package and want to “step 
up” to another Upfront package?  

A: You can “step up” to whichever Upfront package works best upon obtaining 
consent from each performer; provided, however, that if you paid the performers for 
exclusivity under the Upfront Digital package, only notice to the performer is required to 
switch.  The 1-year MPU from the original Upfront Digital package will continue to apply 
and the following will apply to the use fee already paid under the Upfront Digital package: 

“Step Up” to Upfront Plus:  The $3,825 use fee already paid under the Upfront 
Digital package – as well as the fees paid for exclusivity, if applicable – can be 
credited against the $20,000 use fee for the Upfront Plus package. 

“Step Up” to Upfront Flex:  The $3,825 use fee already paid under the Upfront 
Digital package – as well as the fees paid for exclusivity, if applicable – can be 
credited against the $8,000 guarantee for the Upfront Flex package (i.e., you pay 
whatever difference is owed to meet the $8,000 amount).  In the event the spot 
started running on digital prior to the “step up”, use should be applied to the 
guarantee per the Upfront Flex cycle fee for digital use. 

 
 
21) Q: What if I produce a spot under the Upfront Digital package and want to move 

it to TV under the traditional contract? 
  
A: You can freely negotiate with the performers to use the spot on TV under the 
traditional contract in addition to the digital use under the Upfront Digital package.  
 
 
 

22) Q: If footage from a commercial produced under the Upfront Flex package is 
integrated with footage produced under a different Upfront package, how would 
performers in the new commercial be paid? 

A: Any new commercial (or Unpermitted Edit) created could be paid under one of the 
Upfront packages so long as (i) the MPU for the new commercial is limited to the original 
spot’s MPU, and (ii) the original payments that were due under the applicable Upfront 
package for the two base spots were paid in addition to any Upfront package use fees due 
for the new spot/Unpermitted Edit.   

Alternatively, the new commercial (or Unpermitted Edit) may be paid under the traditional 
contract so long as (i) the MPU for the new commercial is limited to the original spot’s 
MPU, and (ii) the original payments that were due under the applicable Upfront package 
for the two base spots were paid in addition to any use fees due under the traditional 
contract for the new spot/Unpermitted Edit.   
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23) Q: If footage from a commercial produced under an Upfront package is 
integrated with footage produced under the traditional contract, resulting in a new 
commercial, how is the new commercial paid?   

A: Same as above. 

 

24) Q: If a commercial produced under the ACS is edited to create an Unpermitted 
Edit, how is the performer paid? 

A: The performer receives an additional session fee, and you make a use payment 
based on either the ACS or the traditional contract as outlined above.   

 

25) Q:  Are you allowed to mix different Upfront packages for different cast 
members?  For instance, can you choose to pay some talent under the Upfront Plus 
package and some talent under the Upfront Flex package?  

A:  No.  When you produce commercials, all performers must be paid in the same 
manner (i.e., the same Upfront package or the traditional contract, as applicable). 

 

26) Q: Where a commercial is produced under an Upfront package by a signatory 
agency, but the commercial is transferred to a non-signatory agency for payment of 
residuals, can the non-signatory utilize the Upfront package payment for residual 
payments? 

A: In this example, the performer has executed an employment contract agreeing to a 
certain rate under the ACS.  In the event of a transfer, this would not change until the MPU 
of the commercial expires.  At this point, in the event of renegotiation, the non-signatory 
agency or advertiser would not be able to renew under the ACS.   

 

27) Q:  Regarding the 1 year MPU in the Upfront packages, if you have a 13-week use 
cycle crossing over into the next MPU and you renegotiate for the next 1-year period, 
can the cycle continue or must it terminate at the end of the 1-year MPU? 

A: All use must cease upon expiration of the MPU. 

 

28) Q:  Under the ACS, are we allowed to create an unlimited number of Permitted 
Edits?  

A: Yes, subject to any limitations set forth in the ACS editing provisions. 
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29) Q: For celebrities hired under the Upfront Plus package, do you apply the 
Upfront Plus rate to his/her guarantee?   

A: Yes. 

 

30) Q: Are we limited to the lengths stated in the MOA (:60, :30, :15, :08 (or :07), and 
:06)? 

A: No, the lengths were provided as examples only.  The rule is that no more than five 
shorter or longer versions in total may be created and no more than two of each length.  

 

III. QUESTIONS REGARDING EDITS OR PAYMENTS UNDER THE 
TRADITIONAL CONTRACT 

31) Q: What if I create an Unpermitted Edit of a spot under the traditional contract 
that results in a “new” commercial for use purposes?  Can I pay the “new” spot under 
one of the Upfront packages?  

A: Yes, and vice versa – a change that results as an unpermitted editing under the 
traditional contract could be paid either under the Upfront package or the traditional 
contract, and a new spot that was initially produced under the ACS could be paid either 
under the applicable Upfront package or the traditional contract.  See #23 above. 

 

32) Q:  Can I utilize the alternate Unwired Network use fee on current spots (i.e., spots 
produced prior to 4/1/19)? 

A: Yes, the 2019 Unwired Network Waiver rates should be paid for any new cycle 
starting after 4/1/19. 

 

33) Q:  For unwired networks (Section 33, Wild Spots-Compensation for Use), can we 
credit session to the unwired use payment?  

A: You cannot credit the session.  Also, note that the rates listed in the MOA for 
unwired network payments are subject to the 6% wage increase. 
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34) Q: Can I hire performers under the traditional contract and then change my 
mind before the first use payment is made and issue payments under one of the 
Upfront packages? 

A: No.  Intended use must be noted on the Exhibit E sign-in sheet, and that includes 
the choice of which part of the contract you intend to produce under (i.e., the traditional 
contract or an identified Upfront package).  Confirmation will be made at the time of hire. 
 

35) Q: For a Sign Language Interpreter, are they entitled to holding fees when their 
faces are not shown (and they get regraded at the VO rate)?   

A: Yes, they are entitled to such fees.  In this instance, they would not be excluded 
under Section 31. 

 

IV. AUDIO COMMERCIALS CONTRACT 

36) Q: Under the Audio Flex package, is there a limit to the number of mechanical 
edits allowed? 

A: No, but practically speaking, there is likely only a limited number of mechanical 
lifts you can make for a radio spot without having to re-record the script. 

 

37) Q:  Under the Audio Flex package, do the changes with respect to new permissible 
edits apply only to the new Upfront packages? 

A:  Yes, the mechanical editing allowance exists only in the Audio Flex package.  

 

38) Q: What is the MPU for commercials produced under the Audio flex package? 

A: One year from the session date. 


